Obiective turistice Baile Figa
Baile Figa: Statiune balneara
Locatie: Oras Beclean, Judet Bistrita-Nasaud, Cod postal 425100, Coordonate GPS(Google Maps): 47.165003, 24.209269
Facilitati cazare: Vezi cazare Baile Figa
Situl arheologic de la Baile Figa
Cu vestigii ale exploatarii de sare si ale locuirii înca din Epoca bronzului, apoi din perioadele dacice si romane. Aici au fost descoperite, pastrate în depozitele de mâl si sare, în stare perfecta de conservare, unelte, vase, accesorii si alte obiecte de mare importanta istorica si arheologica.
Herghelia Beclean
Un loc în care se cresc si se amelioreaza doua rase de cai: Lipitan si Semigreu Românesc. Rasa Lipitan este reprezentata în Herghelia de la Beclean de liniile Maestuoso, Siglavy-Capriola, Napoletano si Incitato. De altfel linia Incitato este o linie formata în 1802, chiar în zona Becleanului (pasunile din Târlisua ale contelui Bethlen). Armasarul fondator al liniei Incitato s-a nascut pe aceste meleaguri si chiar daca el a fost apoi transferat la Mezohegyes, linia s-a pastrat în permanenta si în zona noastra, prin descendentii repatriati, iar evolutia ei ulterioara a fost realizata aici prin urmatorii armasari Incitato nascuti la Beclean. Herghelia Beclean este una din putinele din lume unde se amelioreaza rasa Lipitan Negru, aici pot fi vazute câteva exempare foarte valoroase, atât Lipitan cît si Lipitan Negru.
Herghelia Beclean dispune de trasuri ce se pot închiria pentru plimbari sau cu ocazii speciale (cum ar fi nuntile), si sanii pentru plimbari pe timpul iernii. De asemenea, herghelia ofera posibilitatea de calarie pentru doritori, în incinta hergheliei sau în imprejurimi, iar pentru grupuri mai mari, organizate, exista chiar doua circuite oferite de Herghelia Beclean, împreuna cu Directia Silvica si Ocolul Silvic Bistrita: “Dracula” si “Rezervatie” (Parcul National Muntii Rodnei). Turistii sunt însotiti de ghizi, putând vizita diverse obiective, cum ar fi Colibita, Piatra Fântânele, Poiana Narciselor, Lacul Lala, Vârfurile Ineu, Ineut si Rosu. Parcurgerea acestor circuite poate dura pâna la o saptamâna, calaretilor li se asigura cai de schimb, iar cazarea si servirea mesei se realizeaza la cabane proprietate a RNP Romsilva, calitatea serviciilor oferite fiind foarte buna. Tot la Herghelia Beclean se gaseste o baza hipica moderna, unde sunt organizate în fiecare an competitii hipice si etape de competitii nationale si internationale, concursuri de atelaje trase de cai. Tot aici se poate practica si calaria, sub îndrumarea unor instructori de specialitate.
Izvorul Povestilor
Un alt punct ce merita vizitat la Beclean este izvorul din padurea ce urca domol pantele de deal spre herghelie si spre Baile Figa. Aici, la izvorul din padure, a fost amenajata prin pavare zona, cu o alee de acces, cu trepte de coborâre spre izvor si cu un loc de odihna si popas pentru vizitatori, amenajat rustic, cu o masa si scaune, realizate din trunchiuri de copaci. Astfel, o vizita la acest izvor a devenit prilej de relaxare si de petrecere a unor clipe odihnitoare la umbra padurii, având aproape apa rece si cristalina a izvorului atât de îndragit de catre beclenari. Patru castele- monumente istorice- foste resedinte ale familiei nobiliare Bethlen. Castelele dateaza din secolele XVI- cel mai vechi, castelul medieval, si pâna la secolul XIX- cel mai recent. O atractie turistica si arhitecturala deosebita prezinta mai ales castelul medieval si castelul baroc, care fac parte de altfel din patrimoniul national.
Biserica reformata calvina (situata în Piata Libertatii) a fost construita în secolul al XV-lea în stil gotic. În aceasta biserica se gasesc morminte ale familiilor nobiliare maghiare Bethlen si Bánffy.
Biserica catolica Sfântul Stefan
Biserica în care se regaseste din plin stilul gotic, specific acestor lacase de cult. A fost construita în secolul XIX.
Catedrala Ortodoxa Sfântul Andrei
Un impozant lacas de cult, situat în vecinatatea parcului central. Poate gazdui în interior circa 1000 de credinciosi iar înaltimea turnului principal este de 47 de metri.
Muzeul “Casa de Vânatoare”
Amenajat într-o cladire care a gazduit pe vremuri fosta casa de vânatoare a familiei nobiliare Bethlen, prezinta vizitatorilor o expozitie atractiva si interesanta de exponate cinegetice si trofee vânatoresti, prilejuind o incursiune de neuitat în lumea animalelor si a vânatorii.
Centrul Nou
Zona amenajata la standarde estetice europene, cu pavaje si rondouri de flori, spatii verzi irigate modern, loc de promenada pentru localnici alaturi de parcul central.
Monumenul Eroilor – triptic scupltural dedicat omagierii eroilor beclenari care au cazut la datorie, de-a lungul timpului, pe câmpurile de lupta, pentru independenta si libertatea tarii. Monumentul este situat în zona centrala a orasului, pe un ampasament de spatiu verde si aranjament floral, si este compus din trei piese simbolice: Îngerul, Orga si Înteleptul, cu semnificatii profunde legate de spiritualitatea, credinta si traditia poporului român.
Parcul Central
Spatiu de recreere si relaxare strajuit de arbori si copaci seculari, pastrati din vechiul parc dendrologic al familiei nobiliare Bethlen, lânga care au mai fost plantati recent pomi tineri ce vor revigora acest loc al orasului. Tot aici se gasesc decoruri si ornamente artizanale din lemn, spatii vrezi si amenajari florale care dau un farmec aparte parcului.
Puntea suspendata peste râul Somes
Cu o lungime de 144 de metri, este cea mai lunga punte suspendata din România.
Punctul de belvedere “La Cruce”
Loc situat aproape de culmea cu înaltime maxima a dealului Bileag, unde este amenajat un punct de belvedere marcat cu o cruce impozanta, vizibila din zona digului Somesului. La punctul de belvedere se ajunge dupa o drumetie de aproximativ o jumatate de ora, pe câteva poteci de padure, la umbra racoroasa a frunzisului des, într-un urcus usor si lin. Traseul porneste din DN 17 C, imediat dupa ce se traverseaza puntea suspendata peste râul Somes, iar dupa o drumetie reconfortanta pe carari de padure, efortul este rasplatit printr-o panorama deosebita asupra oralului Beclean si a împrejurimilor sale, precum si printr-o priveliste de exceptie peste valea serpuitoare a râului Somes.
Turism ecvestru
Pe raza Parcului National Muntii Rodnei se poate practica acest tip de turism, în urma înfiintarii Centrului de Ecoturism Ecvestru în cadrul Hergheliei Beclean, administrat de RNP – Romsilva – Directia Silvica Bistrita. Programele se desfasoara prin parcurgerea calare a unor trasee pe drumuri forestiere si pasune, pe parcursul mai multor zile, zone de interes turistic deosebit. Astfel, turistii pot admira frumusetea Poienii Narciselor, a Lacului Lala, Vârfurile Ineu, Ineut si Rosu. Se ofera si alte surprize cum ar fi: prânz organizat la stâni, observatii asupra faunei si florei specifice Muntilor Rodnei. Grupurile de turisti sunt însotite de ghizi autorizati de Ministerul Turismului.
Rezervatii naturale
Rezervatia mixta “Ineu – Lala”
Piatra Corbului de la Budacul de Sus, parc geologic si vegetal, situat în muntii Calimani
Muntele de sare de la Saratel
Zavoaiele Borcutului
Rezervatia Tausoare-Zalion de la Gersa
Rezervatia naturala “Pestera de la Izvorul Tausoarelor”
Pestera Jgheabul lui Zalion
Râpa Verde
Râpa cu papusi, Domnesti
Piatra Fântânele din Muntii Bârgau
Rezervatia “La Saratura” de la Blajenii de Jos
Rezervatia botanica Poiana cu narcise din Muntele Saca (Muntii Rodnei)
Poiana cu narcise de la Mogoseni
Padurea din ses de la Orheiu Bistritei
Vulcanii noroiosi de la Monor
Lacul Cetatele sau Taul Caianului de la Caianu Mic
Râpa Mare de la Budacu de Sus
Râpa Neagra de la Budacu de Sus
Comarnic de la Cusma
Valea Repede din Muntii Calimani
Rotunda-Preluci din Muntii Rodnei
Lacul Zagra, Zagra sau Taul lui Alac”
Stânca Iedului-Bujdeie din Muntii Rodnei
Valea si cheile Bistritei, pornesc din muntii Calimani, de la altitudinea de 1.562 m si se întind pe 65 km.
Valea Repedea formeaza o rezervatie vegetala complexa si se întinde pe 7 km, printre formatiunile vulcanice ale muntilor Calimani.
Pesteri
Pestera Izvorul Tausoarelor(în apropiere de Rebrisoara) – este cea mai adânca pestera din România (478.5m), iar galeriile subterane se întind pe aproximativ 16.5km.
Pestera Jgheabul lui Zalion(prin diferenta sa de nivel de 242 m, este a doua din România).
Pestera Grota Zânelor.
Pestera Maglei.
Pestera Baia lui Schneider.
Pestera Cobasel.
Lacuri
Lacul Lala Mare sub vârful Ineu, lac glaciar, Muntii Rodnei.
Lacul Lala Mic sub vârful Ineu, lac glaciar, Muntii Rodnei.
Lacul Cetatele cunoscut si ca Taul Caianului.
Colibita – baraj artificial în Muntii Calimani.
Taul Zânelor.
Lacul Zagra, Zagra.
Parcul dendrologic Arcalia(la 21 km est de Beclean, în apropierea satului Arcalia) – se întinde pe mai mult de 16 ha si adaposteste peste 150 de specii de copaci provenind din diverse zone ale lumii (salcâm japonez, brad argintiu, molid caucazian, etc).
Monumente de arhitectura
Ruinele Cetatii Ciceului.
Casa Argintarului Bistrita.
Turnul Dogarilor Bistrita.
Ruinele cetatii Rodnei.
Ruinele castrului roman Orheiu Bistritei.
Manastirea Minoritilor.
Biserica Evanghelica din centrul municipiului Bistrita construita în urma cu aproape 600 de ani.
Ski si sporturi de iarna
Se pot practica în apropiere, la circa 50 de kilometri de Beclean, în pasul Tihuta din Muntii Bârgaului, unde exista amernajata mai multe pârtii de schi dotate cu telescaun si pârtii pentru sanii. Tot aici se afla si Hotelul “Castel Dracula” în apropiere locurilor unde odinioara a fost un castel care a apartinut domnitorului Vlad Tepes, cel care a fost sursa de inspiratie a celebrului personaj Dracula al scriitorului irlandez Bram Stoker.
La 80 km de Baile Figa o partie de ski superba o sa gasesti la Alpina Blazna(Vezi pagina de Facebook de la Alpina Blazna).
Pescuitul sportiv si de agrement poate fi practicat pe numeroasele râuri, pârâuri si lacuri naturale sau artificiale care se gasesc în numar mare atât pe raza orasului Beclean cât si în împrejurimile orasului.
Vânatoarea poate fi organizata pe mai multe fonduri de vânatoare ce cuprind mai multe zone cu forme diversificate de fauna, vegetatie si relief, în diferite zone ale judetului.
Asteptam sugestii pertinente si poze cu obiective turistice din jurul statiunii Baile Figa!
Facebook: @CazareBaileFiga
Email: cazarebailefiga@gmail.com